UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Golija
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
19.07.2024 14:26 Starost: 89 days

Kategorija: Reprezentacija

Srbija na Olimpijskim igrama - London 2012

Foto Tanjug/AP

Posle veoma uspešnog rezultatsko perioda 2009–2012. godine 2009. – Rim SP – zlatna, 2010. – Oradea SK - zlatna, Niš  SL – zlatna i Zagreb  EP – bronzana, 2011. – Firenca SL – zlatna i kvalifikacije za Igre u Londonu i Šangaj  SP – srebrna i 2012. Ajndhoven  EP  zlatna medalja, reprezentacija Srbije ubrajana je u najozbiljnije kandidate za osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Izbor Dejana Udovičića: Soro Slobodan, Mandić Dušan, Gocić Živko, Udovičić Vanja, Šaponjić Aleksa, Pijetlović Duško, Nikić Slobodan, Aleksić Milan, Rađen Nikola, Filipović Filip, Prlainović Andrija, Mitrović Stefan i Pijetlović Gojko.

U okviru grupe Srbija je odigrala pet utakmica i to sa reprezentacijom Mađarske 14:10, Britanije 21:7, Crne Gore 11:11, SAD 11:6 i Rumunije 12:4. Igralo se odlično, Prlainovića je hteo šut, utisak je bio da se može do vrha.

Ali, duel u četvrtfinalu je pokazao slabosti. Australija je sredinom trećeg dela vodila 8:5. Tada je Pijetlović zamenio Sora, Srbija smanjila do poslednjeg odmora na 8:6 a zatim postigla pet pogodaka za pobedu 11:8.
Rival u polufinalu Italije je u London doputovala kao aktuelni svetski prvak. To je pokazala u duelu sa Srbijom. Početak utakmice pripao je Italijanima koji su poveli sa dva gola razlike i tu razliku održali su do kraja utakmice, za konačnih 9:7.

U borbi za bronzanu medalju,kao četiri godine ranije rival je bila ekipa Crne Gore, željna osvete za poraze  od naše reprezentacije  u Pekingu, Zagrebu i Ajndhovenu.

Nezaboravna utakmica  puna rezultatske neizvesnosti skoro tri četvrtine. Vaterpolisti Crne Gore početkom četvrte četvrtine su od nerešenog rezultata 8:8 uspeli da dođu u visoko vođstvo 11:8 šest minuta pre kraja. U tom trenutku u preokret su verovali samo vaterpolisti Srbije koji uspevaju da za redom postignu četiri pogotka i preokrenu rezultat u svoju korist od 12:11. Filipović šut pa parabola, Nikić u stilu Inzagija i 55 sekundi pre kraja sjajni kapiten Udovičić. Na 40 sekundi do kraja Crna Gora je imala igrača više i šansu da izjednači rezultat. Soro je odbranio udarac Radovića na 16 sekundi do kraja. Usledilo je obostrano isključenje Janovića i Udovičića, zatim i Šaponjića. Lopta je i dalje bila u posedu Crnogoraca. Na dve sekunde do kraja Gojković je šutirao, Soro odbranio a Radović nije uspeo da loptu, ubaci u našu mrežu. Ostao je 12:11 u korist naše reprezentacije i bronzana medalja, kao i četiri godine pre toga u Pekingu, ostala je na grudima naših vaterpolista. 

(Iz knjige "Prvih 100")