UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Golija
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
18.07.2024 21:40 Starost: 90 days

Kategorija: Reprezentacija

Srbija na Olimpijskim igrama - Peking 2008

Foto Royter

Nakon raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore selektor reprezentacije Srbije postao je Dejan Udovičić dokazan u radu sa Partizanom i mlađim državnim selekcijama.

U Peking je odveo sledeće igrače: Denisa Šefika, Andriju Prlainovića, Nikolu Rađena, Vanju Udovičića, Dejana Savića, Duška Pijetlovića, Filipa Filipovića, Aleksandra Ćirića, Aleksandra Šapića, Vladimira Vujasinovića, Branka Pekovića, Živka Gocića i Slobodana Sora.

U odnosu na planirani sastav Srbija je bila oslabljena. Krajem juna je tešku saobraćajnu nesreću doživeo Danilo Ikodinović koji je morao da prekine karijeru. Na završnim pripremama se povredio i Slobodan Nikić.
U grupi je počelo očekivanom pobedom protiv Nemačke 11:7. Prvi derbi na turniru, protiv Hrvatske je zasluženo izgubljen 11:8. Usledila je teška utakmica sa odličnim Sorom na golu protiv SAD 4:2, Sa Kinom jači trening 15:5 a onda poraz u drugom derbiju od Italije 13:12.

Za plasman u polufinale izvojevana je pobeda nad Španijom 9:5. Odlična utakmica Pijetlovića i Ćirića. Očekivala se sigurna pobeda u polufinalu protiv SAD. Od Igara u Atlanti Amerikanci nisu na zvaničnim takmičenjima pobedili našu reprezentaciju. Ali u Pekingu su je deklasirali. Na poluvremenu su vodili 5:4, posle trećeg dela 7:5 a u završnih osam minuta pobedu učinili ubedljivom 10:5.

Valjalo je pripremiti se za susret za bronzu sa Crnom Gorom. Ali u noći posle poraza od SAD, prilikom sastanka došlo je do svađe između Šefika i Šapića koji su to hteli da reše fizičkim obračunom ispred objekta u kojem su stanovali. Obojica su se povredili, Šapić prebačen u Beograd a Šefik je ostao u Pekingu sa gipsom na ruci.

Crnogorci su samouvereno očekivali utakmicu. Međutim Vujasinović i Savić su inicirali sjajan početak utakmice, pratili svi naši igrači i dok su se vaterpolisti Crne Gore povratili bilo je 6:1. Do kraja su samo ublažili poraz 6:4.

Bronza je, s obzirom na sve ono što se u našoj reprezentaciji dogodilo u vreme završnih priprema za Igre , kao i na samom takmičenju, zaista imala zlatni sjaj. Ali jedna velika generacija je stavila tačku na igranje dugo 12 godina bez olimpijskog zlata, koje je po kvalitetu, zaslužila.

Strelci su bili: Šapić 20, Vujasinović i Pijetlović 12, Udovičić 7, Ćirić 5, Prlainović i Filipović 4, Savić i Peković 2, Gocić i Rađen 1.